Parzenie yerba mate, o czym trzeba wiedzieć?

0

Yerba mate, czyli inaczej ostrokrzew paragwajski jest rośliną która po odpowiednim zaparzeniu dostarczy nam wiele cennych składników odżywczych, jak i solidna porcję naturalnej kofeiny. Zanim rozpoczniemy swoją przygodę z mate, musimy kupić odpowiedni susz oraz naczynie do jego zaparzania (matero). Jeśli chodzi o sam susz na rynku jest dostępnych wiele wariantów smakowych.

Możemy znaleźć yerbę bez żadnych dodatków, z dodatkiem mięty, mocniejszą odmianę o bardziej wytrawnym smaku a także yerbę z dodatkami owocowymi takimi jak pomarańcza, cytryna czy mango. Ceny za susz przeważnie oscylują wokół 20-30zł za 0, 5 kilograma. Nieco inaczej jest z ceną mate w saszetkach do parzenia, gdyż są one tańsze, głównie poniżej 15zł. Po zakupie suszu trzeba zastanowić się nad wyborem naczynia. Tutaj również sklepy oferują nam szeroki wybór asortymentu. Najbardziej klasyczne metero będzie wykonane z drewna palo santo i okute metalem ale możemy znaleźć również naczynia z tykwy, tworzyw sztucznych czy ceramiki. Pojemność naczyń to zazwyczaj 300-400ml. Jeśli chodzi o ceny to najdroższe będą naczynia z palo santo (ok. 50-70zł), koszt naczyń z tykwy i tworzyw sztucznych to ok. 30-40zł a matera ceramiczne wyniosą nas od 15 do 25zł. Potem pozostaje już tylko kupić bombille, czyli specjalną metalową rurkę z sitkiem, abyśmy mogli pić yerbę bez fusów.

Ceny bombilli to od 20 do 70zł zależą one głównie od zdobień, najważniejsze jest aby była ona pokryta warstwą nierdzewiejącego metalu. Gdy już mamy wszystkie potrzebne rzeczy możemy zacząć parzenie. Nastawmy wodę w czajniku na 70 stopni Celsjusza, lub jeśli nie mamy takiej opcji, doprowadźmy ją do wrzenia i zaczekajmy 15min aż przestygnie. Wstawmy bombillę do matero i nasypmy tyle yerba mate, aby przykryć jej sitko. Następnie należy zalać susz wodą i odczekać 5-10min, po tym czasie nasza yerba będzie gotowa do picia.