Nowoczesne piekarniki o wiele łatwiej utrzymać w czystości niż te sprzed kilkunastu lat. Obecne urządzenia AGD to innowacyjne sprzęty, które nie tylko dobrze pracują. Większość modeli posiada funkcje samooczyszczenia, co znacznie ułatwia utrzymanie ich w czystości. Nie oznacza to jednak, że o taki piekarnik nie trzeba dbać.
Jak czyścić, aby wyczyścić?
Zanim zabierzesz się do czyszczenia piekarnika, dobrze przeczytaj instrukcję obsługi, Obejrzyj też filmiki instruktażowe (jeśli takie znajdziesz w Sieci) i poradź się innych użytkowników. Bardzo łatwo jest uszkodzić grzałki czy dno piekarnika, dlatego precyzja i ostrożność to podstawa.
Na początku odpowiedz sobie na pytanie, czy podczas eksploatacji urządzenia nie przyczyniasz się do jego zabrudzenia. Może tak być, jeśli nieumiejętnie i w pośpiechu wkładasz lub wyjmujesz potrawy do komory pieczenia. Zawsze więc przed włożeniem potrawki czy ciasta do piekarnika upewnij się, ze wnętrze urządzenia zostało odpowiednio przygotowane. Wystarczy, że będziesz przekładać kratkę z góry na dół lub odwrotnie, aby nieopatrznie zabrudzić dno piekarnika. Tak samo ważne jest zabezpieczenie potrawy oraz nałożenia dłonie rękawic termicznych. Te niby drobiazgi mogą ułatwić Ci pracę, co przełoży się na krótszy pobyt w kuchni.
Zaopatrz się w odpowiednie akcesoria do pieczenia
Zawsze możesz sobie pomóc, aby potrawa była bezpieczna w takcie pieczenia, a później zachowała estetyczny wygląd. Warto używać torebek do pieczenia, które można nabyć w różnych rozmiarach. Oprócz tego na dnie naczynia można rozłożyć brązowy papier do pieczenia. Dzięki takim dodatkom dania będą utrzymane w ryzach, a podane na talerzu zachwycą domowników i wszystkich gości. Ty uchronisz piekarnik przed zabrudzeniem i zyskasz więcej czasu dla siebie.
Kiedy już się zabrudzi, użyj specjalistycznych środków
Niestety, plamy w piekarniku, smugi i inne zabrudzenia zawsze mogą się pojawić. Najlepiej usuwaj je jeszcze wtedy gdy urządzenie jest jeszcze ciepłe. W przeciwnym razie poświecisz o wiele więcej czasu na czyszczenie trudnych dosunięcia zanieczyszczeń. Od czego zacząć? Jeśli nie wiesz dokładnie, jakich preparatów czyszczących użyć, poradź się bliskich lub zerknij do Internetu. Wpisz w wyszukiwarkę frazę: „chemia online”, aby mieć dostęp do wielu sklepów internetowych oferujących tego typu produkty. Zanim jednak sięgniesz po takie preparaty, weź do ręki nawilżoną w wodzie ściereczkę i przetrzyj nią ciepłe wnętrze piekarnika. To często wystarcza, aby doprowadzić urządzenie do połysku.
Na większe zabrudzenia możesz zastosować sodę oczyszczoną. Tani, zawsze dostępny środek domowy, za którego pomocą szybko wyczyścisz nawet trudne do usunięcia plamy. Wystarczy rozsypać ziarenka sody na dno piekarnika, aby po dłuższym czasie zetrzeć tłuste, przypalone plamy za pomocą mokrej ściereczki.
Skrobak i spray na poplamione szyby
Nie tylko wnętrze piekarnika należy utrzymywać w czystości, ale też szybę. Zabrudzone szkło utrudnia monitorowanie procesu pieczenia oraz znacznie obniża estetykę urządzenia. Jeśli nie zmyjesz plam od razu, musisz liczyć się z tym, że wyczyszczenie szyby nie będzie takie proste. Lepiej więc po każdym pieczeniu zaaplikować na szklaną powierzchnię preparat w płynie i przetrzeć ją wilgotną ściereczką. Jeśli jednak ta czynność okaże się niewystarczająca, użyj specjalnego skrobaka do szyb. Za jego pomocą usuniesz nawet najtrwalsze zabrudzenia, oczywiście po uprzednim nałożeniu odpowiedniego preparatu.
Pamiętaj, że w czystym piekarniku łatwiej się piecze. Zabrudzenie szczególnie wnętrza urządzenia może znacząco wpłynąć na jakość przyrządzanych potraw. Dlatego nie zapominaj o systematycznym czyszczeniu piekarnika, aby radość z pieczenia stała się jeszcze większa.