Picie herbaty należy do codziennych rytuałów większości z nas. W herbaciarniach dostępnych jest wiele rodzajów herbaty. Najpopularniejsze z nich, jak na przykład zielona lub biała herbata, znane są ze swych właściwości prozdrowotnych. Jedną z mniej popularnych herbat, jest herbata czerwona. Nie ustępuje ona jednak, swoim bardziej znanym siostrom, w mnogości prozdrowotnych aspektów jakie wiąże się z jej regularnym piciem.
Czym jest czerwona herbata?
Czerwona herbata jest produktem otrzymywanym w wyniku procesu pół-fermentacji liści krzewu herbacianego. Na ryku dostępne są trzy główne gatunki czerwonej herbaty: pu-erh, oolong i puszong. Z racji tego, że proces fermentacji przebiega krócej niż w przypadku innych gatunków herbaty, herbata czerwona posiada wiele związków korzystnych dla naszego zdrowia.
Właściwości prozdrowotne czerwonej herbaty
Czerwona herbata od wieków stosowana jest w medycynie chińskiej, jako środek:
- wspomagający odchudzanie,
- ułatwiający trawienie,
- wspomagający usuwanie toksyn z organizmu,
- obniżający poziom złego cholesterolu we krwi,
- wzmacniający zęby i poprawiający ich stan,
- wpływający korzystnie na kondycję skóry,
- chroniący przed rozwojem nowotworów.
Sekrety czerwonej herbaty
Prozdrowotne działanie czerwonej herbaty, związane jest głównie z obecnością w niej:
- polifenoli – ułatwiają one trawienie, a także regulują wydzielanie żółci i przyspieszają metabolizm energetyczny tłuszczów,
- fluoru – wpływa pozytywnie na zęby,
- cynku – poprawia wygląd skóry,
- antyoksydantów – usuwają one z naszego organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne między innymi za procesy starzenia się i nowotworzenia.
Jak przygotowywać czerwoną herbatę?
Napar z czerwonej herbaty, należy przygotowywać z wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Czas parzenia wynosi około 3 minuty. Jedną porcję liści można zalewać kilkakrotnie.
Na co zwrócić uwagę?
Czerwoną herbatę należy pić około pół godziny po posiłku, ponieważ utrudnia ona wchłanianie żelaza z pokarmu. Tego rodzaju herbaty nie powinny pić również osoby z anemią, kobiety w ciąży, małe dzieci oraz wegetarianie i weganie (osoby narażone na niedokrwistość).
Czerwoną herbatę można pić 2-3 razy dziennie. Należy jednak pamiętać, że jej nadmierne spożycie może powodować szereg skutków ubocznych, takich jak: nudności, wymioty, problemy z zasypianiem czy osłabienie kości.