Zgaga to jedna z najczęściej spotykanych dolegliwości układu pokarmowego. Jej występowaniu towarzyszy uczucie silnego pieczenia umiejscowione w przełyku. Ból promieniuje na całą okolicę mostka, niejednokrotnie sięgając aż do okolic podbrzusza. Zgaga sygnalizuje problemy z trawieniem. U osób, które na codzień nie cierpią z powodu tego schorzenia, może być konsekwencją spożycia zbyt obfitego lub tłustego posiłku. Druga przyczyna występowania zgagi to nieodpowiednia budowa tkanki łącznej, które powoduje zaburzone działanie dolnego zwieracza przełyku. W wyniku jego nadmiernego rozluźnienia nie dochodzi do skurczu, który z kolei zapobiega cofaniu się treści pokarmowej. Na skutek tego dochodzi nie tylko do zwrotnego ruchu kwasu żołądkowego, co wywołuje podrażnienia układu pokarmowego. Zgaga jest jednym z najczęstszych objawów choroby refluksowej, z którą zresztą jest często mylnie utożsamiana. Na czarnej liście produktów spożywczych znajdują się również słodycze ze względu na wysoką zawartość cukru lub jego popularnego zamiennika, syropu glukozowo-fruktozowego. Osoby skarżące się na zgagę powinny też unikać cytrusów, które zwiększają wydzielanie kwasów trawiennych. Nieodpowiednia dieta podrażnia błonę śluzową żołądka, jak również przyczynia się do występowania poważnych chorób takich jak wrzody. Zgaga najczęściej nasila się bezpośrednio po spożyciu pokarmu. Najczęściej zwiększoną intensywność objawów zauważa się rano. Czasem towarzyszy jej również chrypka oraz kaszel, który powstaje na skutek podrażnienia przełyku. Dyskomfort niejednokrotnie jest bardzo silny, co sprawia, że chorzy często mówią o uczuciu „palenia” w przełyku. W grupie zwiększonego ryzyka znajdują się osoby otyłe oraz nałogowi palacze tytoniu. Nadmierna masa ciała powoduje wysokie ciśnienie w jamie brzusznej, natomiast spożywanie nikotyny sprawia, że mięśnie przełyku osłabiają się, a z czasem ulegają zwiotczeniu. Przeciwdziałanie zgadze opiera się o zdrową dietę oraz odpowiednie nawyki żywieniowe. Z kolei przyczyn występowania zgagi jest wiele. Przede wszystkim warunkuje ją dieta oraz styl życia. Jednym z najbardziej niezdrowych nawyków są palenie papierosów i spożywanie kawy na czczo. Oprócz tego szkodliwy wpływ wywierają spożywanie alkoholu oraz napojów gazowanych, w tym popularnych energetyków. W ich składzie znajdziemy nie tylko cukier i kofeinę, ale również substancje sztucznego pochodzenia oraz gaz, który zwiększa ciśnienie w żołądku. W ten sposób treść żołądkowa jest wypychana w kierunku górnej części układu pokarmowego. Oprócz tego proces trawienia zaburza spożywanie nadmiernie tłustych, pikantnych oraz słonych potraw.
Zgaga-przyczyny
Przyczyn powstawania zgagi jest wiele. Najczęściej głównymi winowajcami są niewłaściwie dobrana dieta oraz niezdrowy styl życia. Zgaga często doskwiera osobom, które spożywają zbyt tłuste i obfite posiłki. Nadmiar kawy, spożywanie alkoholu, palenie papierosów oraz duża ilość cukrów drażniąco działają na błonę śluzową żołądka oraz prowokują nadmierną produkcję kwasu solnego. Tak samo działają również owoce cytrusowe oraz pozostałe produkty o właściwościach zakwaszających. Kluczową rolę w powstawaniu zgagi odgrywają nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Leżenie lub częste schylanie się bezpośrednio po spożytym posiłku powodują odprowadzanie soków żołądkowych w stronę górnej części układu pokarmowego. Wśród przyczyn powstawania zgagi należy wymienić stosowanie zbyt obcisłej bielizny, która powoduje ucisk na żołądek. W grupie zwiększonego ryzyka są również kobiety w ciąży. W tym okresie oprócz silnego nacisku płodu na ścianę brzucha, dochodzi również do rozluźnienia zwieracza przełyku za sprawą wydzielania hormonów ciążowych. Kolejną, aczkolwiek rzadką przyczyną występowania zgagi są błędy w anatomii przełyku, a konkretnie zwieracza tylnego. Gdy jego praca jest zaburzona, dochodzi do cofania się treści pokarmowej. Wywołuje to nieprzyjemne uczucie pieczenia, ból w podbrzuszu oraz uporczywe odbijanie się, które są najbardziej charakterystycznymi objawami zgagi. Pośród najczęstszych chorób tkanki łącznej należy wymienić twardzinę układową. Zgaga może być również spowodowana podnoszeniem ciężkich przedmiotów, ale też nadmiernym wysiłkiem fizycznym. Jej kolejną przyczyną mogą być również problemy laryngologiczne, kaszel, a często nawet astma. Zgaga niejednokrotnie występuje w towarzystwie innych chorób, których przyczyną powstawania w dużej mierze jest nieodpowiednia dieta. Wśród nich wystarczy wymienić cukrzycę oraz otyłość. Powstawaniu zgagi sprzyja nadmierna ilość cukrów obecna w diecie, jak również zaburzony proces ich rozkładu. Druga przypadłość związana z nadmierną masą ciała sprawia, że dochodzi do powstawania ucisku w obrębie brzucha. Zwiększenie ciśnienia w jego okolicach jest przyczyną wypychania treści pokarmowej w górę układu pokarmowego. W wyniku, czego powstaje zgaga. Niejednokrotnie jest ona również pierwszym symptomem chorób serca. Jak widać przyczyn powstawania tej uciążliwej dolegliwości jest wiele, natomiast niejednokrotnie jest ona zwiastunem, a czasem nieodłącznym towarzyszem wielu innych schorzeń. Dlatego w celu postawienia finalnej diagnozy konieczne jest wykonanie szeregu badań.
Zgaga-objawy
Zgaga to jedna z najczęściej występujących dolegliwości układu pokarmowego. Część osób zmaga się z nią okazyjnie, natomiast istotny procent populacji skarży się na jej codzienne występowanie. Najczęściej pojawia się ona po spożyciu obfitego posiłku, niejednokrotnie tłustego czy zbyt pikantnego. Przyczyną występowania zgagi jest cofanie się soku żołądkowego w przeciwnym kierunku perystaltycznym, to znaczy do górnej części układu pokarmowego. Zachodzi to na skutek nieprawidłowego skurczu dolnego zwieracza przełyku. Kwaśny odczyn treści pokarmowej podrażnia błonę śluzową oraz prowadzi do pojawienia się nieprzyjemnych objawów, które wywołują dyskomfort podczas trawienia, a także znacznie spowalniają ten proces. Wiele osób lekceważy pojawiające się dolegliwości, nie zdając sobie sprawy, że mogą być one pierwszym symptomem poważnych chorób. Jak rozpoznać zgagę? Jakie są jej główne objawy? Najczęstsze i najbardziej charakterystyczne jest uczucie pieczenia w okolicy mostka. Ma on charakter rozpierający, co sprawia, że często laicy mylą napad bólu z atakiem serca. Może on rezonować na okolice przełyku, jak również w kierunku dolnej części brzucha. Innymi objawami zwiastującymi zgagę jest odbijanie, które często przeistacza się w czkawkę. Ponadto silnej zgadze towarzyszą nudności, wzdęcia oraz uczucie pełności. Osoby cierpiące na zgagę są bardziej ospałe i znużone.
Zgaga może dawać objawy o różnym stopniu nasilenia. Jest to kwestia indywidualna oraz subiektywna. Gdy dolegliwości są silne i częste zaleca się włączenie leczenia farmakologicznego. Ponadto czynnikami warunkującymi są odpowiednia dieta oraz zdrowy styl życia, uwzględniający odpowiednią ilość snu oraz aktywności fizycznej. Lek na zgagę oraz produkty spożywcze oparte o działanie zasadowe zmniejszają intensywność objawów, a z czasem przyczyniają się do całkowitego wyeliminowania wszelkich dolegliwości. Podjęcie odpowiedniego leczenia wymaga postawienia odpowiedniej diagnozy lekarskiej. W tym celu niejednokrotnie jest konieczne przeprowadzenie takich badań jak: endoskopia, zdjęcie RTG z kontrastem, gastroskopia czy manometria przełyku. W rzadkich przypadkach występowanie zgagi jest zdeterminowane nieprawidłową budową przełyku. Jednak częściej jest ona przyczyną występowania chorób serca, sklerodermii czy wrzodów żołądka. Zmniejszenie intensywności uciążliwych objawów pozwoli na złagodzenie zgagi. Dzięki temu będzie również możliwe sprawniejsze funkcjonowanie układu pokarmowego, co wpływa na ogólną wydolność organizmu i przekłada się na poprawę jakości życia.
Co na zgagę – właściwa dieta
Ważną funkcję w profilaktyce oraz leczeniu zgagi spełnia odpowiednia dieta. Zdrowy sposób odżywiania oraz wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych pozwala na skuteczne zwalczenie tej uciążliwej dolegliwości. Dieta zapobiegająca powstawaniu zgagi opiera się na wykluczeniu produktów zawierających nadmierną ilość cukru oraz tłuszczu. Dlatego niewskazane jest spożywanie słodyczy, napojów gazowanych oraz nadmiernie pikantnych potraw. Na czarnej liście znajdują się używki takie jak: papierosy, alkohol oraz mocna kawa i herbata, czyli produkty, po, które coraz częściej sięga współczesny człowiek. Szczególnie spożywanie mocnej kawy oraz palenie papierosów na czczo w dużym stopniu przyczynia się podrażnienia błony śluzowej żołądka. Zdrową alternatywą jest spożywanie wody niegazowanej oraz naparów ziołowych. Dobroczynny wpływ na układ pokarmowy mają imbir, rumianek, mięta czy kmin rzymski. Łączna ilość płynów spożywanych w ciągu dnia powinna wynosić ponad 1, 5 litra dziennie. Osoby cierpiące na zgagę muszą również wykluczyć z diety ostre przyprawy, fast food, cytrusy, a także marynaty w occie. Wszystkie wymienione produkty zwiększają ilość wydzielanego soku żołądkowego, co prowadzi do nasilania się nieprzyjemnych objawów. Ważnym czynnikiem wspomagającym walkę ze zgagą jest również odpowiedni sposób przyrządzania potraw. Najlepiej zrezygnować ze smażenia na rzecz gotowania oraz pieczenia w folii. W ten sposób zadbamy równocześnie o smukłą sylwetkę. Dobroczynny wpływ na trawienie mają również zioła. Dlatego w naszej kuchni nie powinno zabraknąć takich przypraw jak: estragon, szałwia, kmin rzymski czy koper włoski. Pod pojęciem zdrowego odżywiania należy również rozumieć spożywanie małych ilości pokarmu w regularnych odstępach czasowych. Najlepiej, co trzy, cztery godziny. Należy unikać objadania się, a ostatni posiłek należy spożyć minimum trzy godziny przed snem. Dieta przeciwko zgadze ma za zadanie odkwaszać organizm, dlatego produkty, na których bazuje powinny mieć charakter zasadowy. Najbardziej popularnymi z nich są: buraki, marchew, pomidory, sałata, jabłka, banany. Przestrzeganie odpowiedniej diety to klucz do sukcesu w walce ze zgagą. Aby była ona skuteczna należy zredukować poziom stresu oraz zmęczenia. Ważna jest odpowiednia ilość snu oraz umiarkowana, aczkolwiek regularna aktywność fizyczna. Podtrzymanie odpowiedniej gospodarki kwasowo – zasadowej ma wpływ nie tylko na usunięcie problemu zgagi, ale również zapobieganie zmęczeniu i osłabieniu organizmu.
Zgaga w ciąży
Zgaga to jedna z najczęściej spotykanych dolegliwości układu pokarmowego. Niejednokrotnie towarzyszy ona wielu innym chorobom, jak również występuje okresowo, na przykład u kobiet w okresie ciąży. Może ona obejmować cały okres jej trwania, jak również pojawić się dopiero w jej ostatnich miesiącach. Dlaczego zgaga jest jedną z najczęstszych dolegliwości towarzyszących przyszłej mamie? Winę za to ponoszą hormony, a konkretnie progesteron oraz relaksyna. Odpowiadają one za utrzymanie odpowiedniego napięcia mięśni gładkich, z których zbudowany jest między innymi przełyk. Na skutek ich podwyższonego poziomu dochodzi do zwiotczenia jego zwieracza, co zaburza odpowiednią pracę narządu. W konsekwencji następuje cofanie się treści pokarmowej, co niesie ze sobą szereg nieprzyjemnych objawów. Wśród nich należy wymienić nasilone uczucie pieczenia oraz ból promieniujący na okolice mostka. Jest to efektem cofania się kwaśnego soku żołądkowego. Przyszła mama oprócz zgagi odczuwa również dyskomfort związany z występowaniem wzdęć oraz uczuciem pełności. W ciąży zwiększa się masa ciała, która powoduje ucisk w okolicy brzucha, będącego równocześnie powierzchnią płodu. Macica najsilniej uciska ściany żołądka w ostatnim trymestrze. Często właśnie wtedy wiele kobiety zaczyna się skarżyć na dolegliwości wywołane przez zgagę. Ponadto stopień intensywności jej objawów wiąże się z pozycją, w jakiej ułożone jest dziecko. Nasileniu dolegliwości sprzyja ułożenie pośladkowe lub ciąża bliźniacza, które intensyfikują ucisk na przeponę. Do przyczyn zgagi w ciąży można zaliczyć również nieodpowiednie nawyki żywieniowe. Przyszłym mamom często towarzyszy wzmożony apetyt oraz zachcianki smakowe. Obfite posiłki, a także nadmierna ilość cukrów czy kwaśne potrawy sprzyjają występowaniu zgagi. Ponadto wiele kobiet w ciąży wykształca nieprawidłowy nawyk spożywania pokarmu w pozycji leżącej, chcąc w ten sposób odpocząć. W ten sposób proces trawienia jest utrudniony. Dochodzi również do zwiększenia ciśnienia w obrębie jamy brzucha. Kwas solny z żołądka dostaje się do przełyku, w efekcie, czego prowadzi do powstania nadkwasoty, skutkującej bólem oraz pieczeniem w klatce piersiowej. Aby zapobiec tej sytuacji najlepiej spożywać posiłek na siedząco. W miarę możliwości należy wyregulować stolik na odpowiednią wysokość, która zapewnia komfort podczas jedzenia. W ciąży trzeba kontrolować również ilości spożywanego posiłku. Najlepiej, jeśli będą to mniejsze porcje spożywane częściej. Nie we wszystkich przypadkach wyeliminuje to problem zgagi, ale nie zawsze dostępny jest lek na zgagę, który w znacznym stopniu zmniejszy uciążliwe dolegliwości, które jej towarzyszą.
Zgaga, a refluks żołądkowy
Zgaga często jest mylnie utożsamiana z refluksem żołądkowym. Podczas, gdy w rzeczywistości jest ona wyłącznie jednym z jej objawów. Refluks przełyku jest potocznie nazywany chorobą refluksową oraz stanowi jedną z najczęstszych chorób układu pokarmowego. Nieleczony prowadzi do poważniejszych powikłań, spośród których najcięższych jest rak przełyku, często poprzedzony występowaniem stanu chorobowego zwanego przełykiem Barretta. Choroba refluksowa polega na cofaniu się kwasu żołądkowego w stronę przełyku, stąd jednym z najbardziej charakterystycznych objawów jest zgaga. Wraz z nią występuje szereg towarzyszących dolegliwości, do których należy zaliczyć silne uczucie pieczenia oraz ból w klatce piersiowej. Ponadto refluks objawia się bólem gardła i powoduje trudności w przełykaniu. Chorzy często skarżą się na kaszel oraz charakterystyczny, świszczący oddech. Częste i nasilone cofanie się treści pokarmowej przyjęło się określać mianem refluksu żołądkowo – przełykowego. Ze względu na odczyn kwasu solnego obecnego w żołądku dochodzi do podrażnienia jego błony śluzowej. Zaburza to proces trawienia, ale również funkcje ochronne. Skutkuje to zmniejszoną tolerancją na niektóre produkty obecne w diecie.