Szybka i smaczna przekąska z ryżu gotowa w 15 minut! Jeśli szukacie zdrowszej alternatywy dla słodyczy, pożywnego smakołyka dla odzyskania energii po bieganiu albo poręcznej przekąski do zabrania na dłuższy bieg, ten azjatycki przysmak świetnie się sprawdzi.
Podobno przepis pochodzi z Kambodży Ja dodałam kakao i własną mieszankę przypraw. Jest prosty w przygotowaniu, a efekt pożywny, chrupiący i smaczny 🙂
Składniki:
1 szklanka ryżu (ja użyłam Basmati, ale właściwie każdy się nada)
2-3 łyżki miodu
1-2 łyżki kakao
Szczypta kardamonu, imbiru, cynamonu Wedle uznania.
Jak przyrządzamy?
Prażymy ryż na suchej patelni na złoty kolor, mielimy w młynku do kawy z dodatkiem przypraw i kakao. Rozpuszczamy miód na patelni, wszystko mieszamy i, jak trochę przestygnie, lepimy mniejsze lub większe kuleczki 🙂
Macie jakiś pomysł na ładną nazwę dla tego ryżowego przysmaku? 🙂