Amalaki to owoc, który słynie z tego, że jest bardzo dobroczynny w podnoszeniu odporności i przeciwdziałaniu starzeniu się. Tym samym uważa się, że stanowi doskonałe uzupełnienie diety – zwłaszcza w sezonie jesiennym i zimowym. Spójrzmy na jego właściwości jeszcze bliżej!
Amalaki – dla zdrowia i witalności
Amalaki, powszechnie znany jako indyjski agrest, jest terminem używanym w ajurwedyjskim zastosowaniu leczniczym owoców drzewa Amla. Jest znany jako ostateczny uzdrowiciel ze względu na swoje właściwości odbudowujące odporność.
Amalaki to w zasadzie małe drzewo, które pochodzi z tropikalnej Azji Południowo-Wschodniej, w tym można je znaleźć na terenie takich państw, jak:
- Indie,
- Pakistan,
- Sri Lanka,
- Malezja.
W jednym z podstawowych tekstów nauk ajurwedyjskich stwierdza się, że ze wszystkich owoców Amalaki jest czczony jako jeden z najsilniejszych i najbardziej odżywczych. Podobnie, jeśli chodzi o kwestię naturalnych środków odmładzających. W Ajurwedzie terapie odmładzające, które wspierają zapobieganie starzeniu się i długowieczność mają ogromną renomę – a w tej renomie Amalaki jest zdecydowanie gwiazdą. Starożytne dokumenty zachęcają do używania Amalaki jako codziennego pożywienia w celu wspierania zdrowego trybu życia.
Lecznicze właściwości i zalety Amalaki
Korzyści płynące z Amalaki są liczne, dlatego właśnie uważa się go za najlepszy składnik wielu suplementów, które możemy dostać również i w Polsce jak Triphala, czy SWANSON FS Amalaki Complex.
Do najważniejszych właściwości tego owocu należy zaliczyć następujące:
- Bogata zawartość witaminy C – najwyższe źródło stabilnej cieplnie witaminy C.
- Źródło polifenoli – wspomaga trawienie, metabolizm, eliminację i prawidłowe funkcjonowanie wątroby.
- Doskonały wpływ na kondycję włosów i skóry.
Amalaki to silny naturalny przeciwutleniacz zawierający wysoki poziom witaminy C. To jeden z powodów, dla których jest tak silnym wzmacniaczem odporności. Poza tym, jak widać w powyższym wykazie korzyści – zapewnia wsparcie dla przewodu pokarmowego, wewnętrznej i zewnętrznej skóry, tętnic i wątroby.
Lecznicze właściwości Amalaki jednak tak naprawdę rozciągają się na wszystkie tkanki. Ma również zdolność do tego, że poprawia energię, odporność i płodność – stąd niektórzy uznają go również za afrodyzjak.
Jak dodać Amalaki do swojej diety?
Jeśli zakupisz Amalaki pod postacią proszku, zmieszaj go w ilości od 1/4 do 1/2 łyżeczki w szklance ciepłej wody. Najlepiej raz lub dwa razy dziennie bądź zgodnie z zaleceniami lekarza.
Innym sposobem na przyjęcie Amalaki jest Chyawanprash, czyli ziołowy dżem zrobiony z bazy Amalaki w połączeniu z różnymi pysznymi składnikami np. cukrem, miodem, olejem sezamowym, jagodami i przyprawami. Chyawanprash można jeść samodzielnie, łączyć z mlekiem/wodą lub rozprowadzać na chlebie. Zazwyczaj zalecana dawka to 1–2 łyżeczki do herbaty, raz lub dwa razy dziennie, w zależności od potrzeb, bądź preferencji.