Poznawanie różnorodnych potraw i smaków jest niezwykle istotne dla rozwoju wrażliwości smakowej u dziecka. Właściwie prowadzona dieta, bogata w warzywa i owoce, pobudza do pracy, zlokalizowane na języku, kubeczki smakowe. Dieta obfitującą w produkty wysoko przetworzone, zawierające dużo cukru, soli i tłuszczu, może rozleniwić kubeczki smakowe, tym samym doprowadzając do stępienia zmysłu smaku. A jak wygląda kwestia stosowania przypraw w diecie dziecka? Które można stosować bez obaw, a których lepiej unikać?
Przyprawy, które można wprowadzać od najmłodszych lat
Przyprawy dodawane do posiłków, zarówno w formie suszonej jak i świeżej, poprawiają ich smak oraz korzystnie wpływają na procesy trawienne. Dietetycy zalecają włączanie przypraw do posiłków, przygotowywanych dla dzieci, już od 8 miesiąca życia. Bez obaw można stosować następujące przyprawy:
- koperek, kminek – (po 6. miesiącu) zapobiegają kolkom
- tymianek, majeranek – (po roku) poprawiają trawienie
- bazylia – (po 10. miesiącu) poprawia apetyt
- zielona pietruszka – (po 6. miesiącu) zawiera magnez i żelazo, a także usprawnia wydalanie moczu
- szczypiorek, czosnek – (po 10. miesiącu) działają przeciwwirusowo, antybakteryjnie
- imbir, kardamon, goździki – (po 6. miesiącu) działają przeciwpasożytniczo oraz przeciwwirusowo, pomagają w bólu brzucha
- cynamon, wanilia – (po 6. miesiącu) doskonale nadają się do przyprawiania deserów.
Doprawiając dania dla dzieci, należy stosować mniejsze ilości przypraw niż w daniach dla dorosłych. Szczególnie trzeba uważać w przypadku imbiru oraz czosnku, które w zbyt dużej ilości mogą mieć ostry smak.
Przyprawy niewskazane w potrawach dla dzieci
W posiłkach dla dzieci nie powinny się znaleźć następujące przyprawy:
- ostra papryka chilli – działa drażniąco na błonę śluzową jamy ustnej i przewodu pokarmowego
- gałka muszkatołowa – w większej ilości może powodować halucynacje i zaburzenia rytmu serca
- mieszanki typu curry – mogą powodować podrażnienie żołądka
- sól – potraw dla dzieci nie należy dosalać, gdyż nadmiar soli powoduje wzrost ciśnienia
- glutaminian sodu – syntetyczna przyprawa, odpowiadająca za tzw. smak umami (mięsno-grzybowy); powoduje uczulenia i obciąża wątrobę; jest popularnym składnikiem kostek rosołowych oraz przypraw do zup w płynie.