Winorośl jest cenna leczniczo, nie tylko ze względu na owoce, ale również na liście. Działają przeciwzapalnie, moczopędnie i przeciwzakrzepowo. Zapobiegają zatorom, zakrzepom i miażdżycy. Działają ochronnie na wątrobę i nerki.
Papka z mielonych liści sprawdza się w formie okładów na trudno gojące się wypryski i rany. Z kolei mocny napar z suszu warto zastosować do płukania gardła i jamy ustnej przy zapaleniu dziąseł i błony śluzowej.
Napar może być też używany jako tonik do przemywania twarzy przy trądziku, wypryskach i swędzeniu skóry oraz jako płukanka do włosów tłustych i przetłuszczających się.
Ekstrakt z liści winogron wchodzi w skład preparatów polecanych w chorobach naczyń krwionośnych i niewydolności żylnej. Doktor Różański, specjalista fitoterapeuta, poleca picie tego naparu w zespole jelita drażliwego oraz wrzodach żołądka.
Jak zażywać? 2 łyżki suszu zalejmy szklanką wrzącej wody i parzmy pod przykryciem przez pół godziny. Po przecedzeniu pijmy raz dziennie po pół szklanki.