Echinacea na przeziębienie

0

Ozdobą ogródka mojej babci Hani były fioletoworóżowe kwiaty jeżówki purpurowej. Babcia uprawiała jednak jeżówkę ze względów zdrowotnych. Jesienią wykopywała korzenie, suszyła je na lekko rozgrzanym piecu, a potem przyrządzała z nich nalewkę. Gdy czuła nadchodzące przeziębienie, dodawała 2 łyżeczki do herbaty i piła wieczorem przed snem. Czy wyciąg z jeżówki po- maga zwalczać infekcje? Justyna z Kalisza.

Skuteczną bronią w walce z zarazkami są immunostymulatory – substancje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, które pobudzają siły obronne organizmu. Operują one „miejscowo”, a więc tam, gdzie zaatakowane zostały tkanki, ale też wpływają na cały układ odpornościowy. Tak działa jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea).

Dlaczego właśnie ona?

Wyciągi z ziela i korzenia jeżówki purpurowej, bogate w wielocukry, białka izobutyloamidy i pochodne kwasu kawowego, powodują wzrost ilości komórek odpornościowych –leukocytów – i wspomagają niszczenie chorobotwórczych drobnoustrojów przez makrofagi i granulocyty. Skracają czas infekcji oddechowych i łagodzą ich objawy, dlatego warto po nie sięgać w kuracji przeziębień. Jeżówka ma też zastosowanie w leczeniu wielu chorób obniżających ogólną odporność i przewlekłych procesach zapalnych, np. stawów. Wspomaga terapię dolegliwości skórnych: egzem, trądziku, owrzodzeń, oparzeń, ran. Uwaga! Preparaty stosować trzeba regularnie, przez dłuższy czas.

Domowe przepisy dla zdrowia

Macerat. Ćwierć szklanki zmielonych świeżych korzeni lub ziela jeżówki zalej prze- gotowaną wodą. Odstaw na około 6 godzin, przefiltruj. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Zażywaj 3 razy dziennie po 100 ml płynu, ewentualnie dosłodź miodem. Pomaga w przeziębieniu i w chorobach skórnych.

Napar. Łyżkę suszonego ziela jeżówki zalej niepełną szklanką (200 ml) wrzątku, parz 20 minut pod przykryciem, przecedź. Pij po ćwierć lub po pół szklanki 2 razy dziennie. W ostrym stanie zapalnym pij 2 łyżki naparu co godzinę lub co 2 godziny. Napar działa słabiej niż macerat, gdyż składniki bioaktywne jeżówki są wrażliwe na wysoką temperaturę.

Nalewka. Wsyp do naczynia 100 g wysuszonego i zmielonego korzenia jeżówki, zalej 500 ml wódki (40 proc.). Zamknij naczynie, wstaw do lodówki na 7 dni. Potem przecedź nalewkę, zlej ją do butelek. Szczelnie zamknij, wstaw do lodówki.

Dla wzmocnienia odporności: pij 20 kropli w kieliszku wody 3 razy dziennie co drugi dzień. Podczas pierwszych kilku dni przeziębienia: 20 kropli w kieliszku wody 2–3 razy dziennie. o płukania gardła: łyżkę nalewki rozcieńcz w szklance ciepłej wody.